Filip Jančík vybojoval striebro v šprinte

Published by Šurgy on

Dnes sa uskutočnili prvé preteky európskeho šampionátu dorastencov v bulharskom Velingrade. Z našich pretekárov sa najviac darilo Filipovi Jančíkovi v kategórii M-18 ktorý získal striebornú medailu. Po minuloročnom piatom mieste ešte v kategórii M-16 potvrdil že v šprintoch sa mu darí a rozšíril svoju zbierku úspechov na tejto trati.



V kategórii M-16 výborne bežali aj Matej Balogh na 15., a Daniel Šmelík na 18. mieste.
Celkové výsledky slovenských pretekárov:


Rozhovor s Filipom po úspešných pretekoch:

Ako naše najväčšie želiezko v ohni v pretekoch v šprinte si mal určite možnosť si v rámci SVK tímu vyberať skupinu pre losovanie štartovky. Losovaný si bol v prvej skupine a štartoval skoro. Bol to tvoj plán od začiiatku, alebo ako si sa dostal k tejto voľbe?
Prvú skupinu som si vybral schválne, lebo deň predtým sme boli klusať v podobnom čase a teplota sa rýchlo stúpala čomu som sa chcel vyhnúť.

Na trati boli často ideálne voľby postupov jasné až po prečítaní popisov a zistení kde presne je kontrola umiestnená. Mal si s týmto problémy?
Na niektoré kontroly bolo treba dať pozor či je vo vnútornom alebo vonkajškom rohu inak to bolo celkom zjavné. V závere som nevybral dobré voľby a niečo stratil, lebo mapa nebola kvalitne vytlačená a ťažšie sa mi čítala. Ale každý mal rovnaké podmienky.

Ako si sa cítil po náročnej dvojdňovej ceste autom do Bulharska a ladil formu posledné dni pred pretekmi? Mal si dobré nohy?
V pondelok som absolvoval šprintový tréning v Piešťanoch s 24. kontrolami systémom dve rýchlo a jednu pomaly až do cieľa. V deň odchodu som ráno šiel 3x(1000+2×200) s pauzou 200 metrov. V aute bolo celkom dosť miesta lebo sme tam boli iba štyria. Po príchode do Bulharska sme šli voľne klusať s mapou z tréningového kempu na ktorom som tu bol minulý rok. Deň pred pretekmi 30 minútový klus a 6×100 rovinky. Včera som cítil nohy viac „fresh“ a bol som trochu ospalý nakoľko som sa kvôli vyššej teplote na našej izbe ideálne nevyspal.

Podľa GPS záznamu si na trati pár krát ľahko zaváhal a spomínal si aj nejaké nie ideálne voľby. Ako sa ti darilo s týmto vysporiadať na trati? Bola tam nejaká nervozita, alebo si udržal chladnú hlavu až do konca?
Zaváhania boli z toho že som nevedel dobre čítať detaily z mapy kvôli už spomínanej horšej kvalite tlače mapy, ale snažil som sa sústrediť čo najviac. Celkovo som tam mohol nechať odhadom 25 až 30 sekúnd.

Terén pre lesné disciplíny bude náročný a bude to určite výzva. Ako sa ti páčia miestne lesy? Veríš si v takomto teréne, ktorý možno trochu pripomína aj tvoje domáce terény v Malých Karpatoch?
Už som tu bol na sústredení takže to mám trochu pozreté. Ak pôjdem mapovo čisto tak by to mohol byť aj celkom v pohode výsledok. Moja hlavná priorita bol šprint a ten mi vyšiel z čoho sa veľmi teším, ale rozhodne budem bojovať o čo najlepšie výkony aj v ďalších pretekoch.



Zajtra EYOC 2023 pokračuje pretekmi na dlhej trati.





Categories: Nezaradené